aromatherapie

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie en sommige andere natuurlijke geurextracten. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben. In de Franse aromatherapie baseert men zich vnl. op een grondige wetenschappelijke kennis van de inhoudstoffen en het fysieke gebruik van etherische olies. In de Engelse strekking combineert men het meer psychische gebruik van etherische olies  (door de invloed van geuren op onze hersenen) vaak met Oosterse geneeswijzen zoals vb. Ayur Veda. De mens bestaat immers uit een fysiek lichaam en een psyche, en beiden zijn verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar.

Aromatherapie is een zeer fijne therapie, met zeer veel toepassingsmogelijkheden: uitwendig en inwendig gebruik, en verstuiving in de lucht. Ook de therapeutische kwaliteiten van de verschillende etherische olies zijn enorm uitgebreid. Maar of een etherische olie inderdaad zijn therapeutische kwaliteiten heeft, hangt volledig af van de kwaliteit van de etherische olie!


Hoe herken je een goede etherische olie? Wat moet je zeker weten bij aanschaf ?

•    De herkomst van de planten is belangrijk: de manier waarop een plant geteeld is (gewoon of biologisch), heeft  uiteraard invloed op de kwaliteit van de etherische olie.
•    De specifieke botanische variëteit: veel planten behoren tot dezelfde familie.  In de aromatherpaie hebben deze soms een totaal andere werking.  Het is daarom heel belangrijk dat je precies weet over welke plant het gaat.
•    Het gebruikte plantendeel is belangrijk: vb bij de sinaasappel (Citrus aurantium) wordt de etherische olie gewonnen uit de schil van de vrucht, het blad (petitgrain) en de bloem (neroli of oranjebloesem). Er is een groot verschil in therapeutisch toepassingsveld, in geur en in prijs, daarom moet het plantendeel zeker vermeld worden.
•    Het chemotype of de samenstelling van de etherische olie: naargelang de groeiplaats, bodem, aantal uren zonneschijn, klimaat, enz kan van éénzelfde plantensoort een andere etherische olie verkregen worden omdat een bepaald bestanddeel meer voorkomt. Vb Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) : het voornaamste bestanddeel kan cinéol zijn of verbenone.  Dit noemt men het chemotype van een plant, en is opnieuw zeer belangrijk : de cinéol-variant werkt leverbeschermend, de verbenon-veriant zal men juist vermijden bij lever-gevoelige patiënten !!!

Naargelang de teelt, de manier van verwerken en het eventueel toevoegen of onttrekken van stoffen uit de olie, onderscheiden we verschillende kwaliteiten.  Bij Maya’s Natuurhuys werken we alleen met de volgende oliën :

100% puur, 100% natuurlijk én 100% integraal: authentiek en voorzien van hun chemotype.

 

           

KLIK HIER en ontdek het volledige aanbod van Pranarom

Ook in het gamma van Physalis vinden we een duidelijke verpakking en topkwaliteit.

Je weet duidelijk de botanische soort en ondersoort, gebruikt plantendeel, teeltwijze, en het belangrijkste: het chemotype. Ze worden aangeduid als CGEO: chemisch gedefinieerde etherische olie. HECT is de Franse benaming: huiles essentielles chémotypées.

Deel op facebook

OPENINGSUREN


Wo-Vrij : 10.00-18.00u
Za : 10.00u-13.00u

Maandag en dinsdag gesloten

 

Contactgegevens
Maya’s Natuurhuys
Maya Vereecken
Dries 16
9112   Sinaai
Tel  03 722 06 66
E-mail: maya@natuurhuys.be
BTW : BE0 788 137 470