fytotherapie en thee

Fytotherapie, of kruidengeneeskunde, 'behandeling met planten', is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Sinds mensenheugenis is bekend dat bepaalde planten een geneeskrachtige werking kunnen hebben en al even lang wordt daar gebruik van gemaakt.Deze oermedicijnen hadden (en hebben) echter nadelen:

1. de samenstellingen en kwaliteit van de grondstoffen variëert, waardoor een precieze dosering moeilijk is,
2. plantaardige grondstoffen zijn veelal niet het hele jaar door vers beschikbaar. Conserveringen, zoals drogen, kunnen de samenstelling en werking veranderen,
3. als je kruiden gaat mengen vergroot de kans op bijwerkingen.

Met de opkomst van de fytochemie werd het mogelijk de werkzame stof(fen) uit het plantenextract te halen, en ervoor te zorgen dat de plantaardige geneesmiddelen een precieze samenstelling hebben (‘standaardisatie’). Men heeft dus gebruik gemaakt van eeuwenoude kennis om veel enkelvoudige geneesmiddelen te ontwikkelen.   Diverse farmaceutische bedrijven onderzoeken ook kruidengeneesmiddelen uit niet-Westerse culturen om nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontdekken.
 
Kruidengeneeskunde kent verschillende tradities. Onze eigen ‘farmacie’ is ontsprongen uit de kruidengeneeskunde. Kruiden worden in talrijke culturen gebruikt, onder andere in de westerse, de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurveda. De filosofie verschilt echter per cultuur.

We werken met fytotherapeutische producten van o.a.volgende firma's :

Ojibwa De Roeck, Physalis, Nutrisan, Altisa, ...

 In ons gamma thee bieden we het volgende aan :


Zeer fijne losse thee uit het gamma CuriosiThee : thee van topkwaliteit, samengesteld door theesommelier Ann Vansteenkiste.  Variërend van zeer fijne groene en witte thee over heilzame kruideninfusies tot heerlijke thee voor bij het dessert.  Ook haar boek 'De Stille Kracht van Thee' is een absolute aanrader, ook voor niet-thee-liefhebbers !!!

Een beetje bepaald door vraag en aanbod werken we met verschillende merken : Yogi Tea, Piramide, Messmer, Destination Thé, English Tea Shop...

Specerijenthee : Shoti Maa.  Een Ayurvedische lijn van kruiden- en specerijenthee.  Beschikbaar als één van de 5 elementen (aarde, water, vuur, lucht, ruimte), of één van de 7 chakra's.

Kruidenthee: Heerlijke traditionele thee, zuivere kruidenthees of specifieke mengelingen

Groene en zwarte thee

Met Destination Thé kiezen we voor een coöperatieve vennootschap, waarin een aantal theeboeren zich heeft verenigd.  Er wordt toegekeken op een duurzaam landbouwbeheer en voldoende winstmarge voor de boeren.  Het bio- en eco-label wordt gegarandeerd door toezicht op de productie van landbouw over oogst tot verwerking en verpakking.Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen ? 

Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen komen vaak uit landen een met subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen of wortels.

Deel op facebook

OPENINGSUREN


Wo-Vrij : 10.00-18.00u
Za : 10.00u-13.00u

Maandag en dinsdag gesloten

 

Contactgegevens
Maya’s Natuurhuys
Maya Vereecken
Dries 16
9112   Sinaai
Tel  03 722 06 66
E-mail: maya@natuurhuys.be
BTW : BE0 788 137 470